Interview: 27-01-2019 
Auteur: Yente van den Dungen 

Even voorstellen: nieuwe columnist Nancy Schellekens

SCHIJNDEL – DeMooiSchijndelKrant is een columnist rijker. De komende weken schrijft Nancy Schellekens in haar columns over welke invloed schadelijke stoffen op je lichaam hebben en hoe je ze kunt weren.

Toen hij anderhalf jaar oud was, lag het zoontje van Nancy Schellekens ernstig ziek op de intensive care. Het jongetje was kerngezond geboren, maar werd op de een op andere dag voor van alles en nog wat allergisch. Artsen gaven hem zware medicijnen en na vier jaar was zijn immuunsysteem erg verzwakt. “Hij kon alleen nog maar tegen zilvervliesrijst, broccoli en kip.” De diagnose: Allergische astma en reflux, een aandoening waardoor je maagzuur terugstroomt.

Het roer om
“Voor hij ziek werd had hij een grote bos krullen, maar naar vier jaar zwaar medicijngebruik waren zijn haartjes dun en had hij een wit gezicht. Op een gegeven moment was hij zelfs zo allergisch dat hij niet meer naar school kon. Ik wist dat er iets moest gebeuren.” Ze las vele onderzoeken en verdiepte zich in de invloed van schadelijke stoffen, schimmels en metaaloxiden op het immuunsysteem. Ze kwam erachter dat er vele giftige stoffen zitten in producten en etenswaren waar we dagelijks gebruik van maken. Het roer ging om bij huize Schellekens. Het huis werd op een manier ingericht dat er zo min mogelijk schadelijke stoffen vrijkwamen en er werd ook anders gekookt.

Geweldige longen
In overleg met de huisarts werd het medicijngebruik van Nancy’s zoon op een gegeven moment afgebouwd. “De prognose was dat hij altijd zware medicijnen nodig zou hebben en dat zijn longen nooit goed zouden zijn.” Het tegendeel bleek waar toen hij op twaalfjarige leeftijd een tien haalde voor de piepjestest. “Hij bleek geweldige longen te hebben.” Nancy was blij en ook verbaasd. “We onderschatten hoe je lichaam zich kan herstellen, puur door het te ontlasten. Natuurlijk geldt het niet voor alle ziektes, maar je kunt je immuunsysteem echt aansterken door het weren van schadelijke stoffen.” Deze manier van leven is niet alleen goed voor mensen met een zwak immuunsysteem, maar ook voor diegenen die zo gezond mogelijk willen leven.

Zeolietkorrels
Hierover schrijft Nancy de komende weken in haar columns. Volgens haar hoeft leven met zo min mogelijk schadelijke stoffen helemaal niet zo moeilijk te zijn. Bovendien zijn er vaak alternatieven te vinden. “Zelf houd ik bijvoorbeeld erg van planten in huis, maar in potgrond zitten ook erg veel schimmels. Dat is niet erg als je er niet gevoelig voor bent, maar voor mensen met astma wel. Daarom heb ik de potgrond vervangen door zeolietkorrels.” Op deze manier hoeft Nancy geen concessies te doen en kan ze de planten waar ze zo van houdt gewoon laten staan.

Huidverzorging
Ook door een ander voedingspatroon kan veel gewonnen worden. In broccoli zitten bijvoorbeeld veel fytochemicaliën, biologisch actieve stoffen waardoor je lever toxines veel gemakkelijker afbreekt.” Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat de huid niet onderschat wordt, vindt Nancy. “Mensen realiseren zich vaak niet dat de huid semi-doorlatend is en er veel schadelijke stoffen via de huid de bloedbaan inkomen. Wanneer je bijvoorbeeld lang doucht, krijg je veel metaaloxiden binnen.” Tegenwoordig heeft Nancy het bedrijf PUUUR en verkoopt ze verzorgingsproducten waar geen schadelijke stoffen in zitten en dus beter zijn voor de huid. “Ik geloof nog steeds dat huidveroudering genetisch is, maar nu weet ik dat vroegtijdige huidverzorging wél veroorzaakt wordt door schadelijke stoffen.” De producten zijn verkrijgbaar via de website www.puuurleven.nl.
Na zich jarenlang verdiept te hebben in het onderwerp, heeft Nancy vertrouwen in zichzelf en haar kennis. Het overgaan van medicijngebruik naar gifvrij leven was een spannende periode en zelfs nu is het af en toe moeilijk. “Dat mijn zoon nu nergens meer onder behandeling is, vind ik soms best lastig. Nog steeds doen we het allemaal zelf.” Het gaat nu al een hele tijd goed met de zoon van Nancy. “Hij draagt zijn haar nu kort maar zijn krullen zijn weer helemaal terug.”