Baking soda: natuurlijk of niet?

Ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout is een wit, kristalvormig poeder

Baking soda heeft vele toepassingen. Mede vanwege zijn mild schurende en schimmeldodende eigenschap wordt het gebruikt als schoonmaakmiddel , vooral door mensen die milieubewust willen schoonmaken. Daarnaast is het ook terug te vinden in (biologische) verzorgingsproducten zoals tandpasta en wordt het gebruikt als een alternatief voor gist in muffins en cake. Door een (chemische) reactie met zure ingrediënten zoals citroensap komt er namelijk koolstofdioxide vrij waardoor het deeg rijst. Maar is baking soda wel zo veilig en natuurlijk zoals vele gezondheidsblogs op internet ons willen doen geloven?

Deze vraag kwam eigenlijk pas bij me op toen ik, na langdurig gebruik van baking soda, rode vlekjes in mijn gezicht kreeg. Ik had me eigenlijk van te voren nooit afgevraagd wat voor een soort materiaal het was of waar het vandaan kwam.  Op internet lees je alleen maar dezelfde verhalen: het heeft ontelbaar veel toepassingen en het is gezond en veilig. Het duurde een tijdje voordat ik de precieze waarheid had achterhaald, mede omdat er veel onwaarheden op internet circuleren.

Baking soda is in de meeste gevallen geen natuurlijk gewonnen stof.  Ruim een kwart van de baking soda die op de wereld wordt verhandeld, komt uit Wyoming (USA) waar het, middels een chemisch proces, wordt gewonnen uit zogenaamde trona erts. Daarnaast is het goed mogelijk dat je baking soda in de kast hebt staan die wordt gemaakt in een chemische fabriek middels het eveneens chemische Solvay proces.  Hoe veilig deze baking soda’s zijn hangt onder andere af van de zuiverheid van de gebruikte grondstoffen en of er bijproducten ontstaan tijdens de chemische omzettingen.

Vroeger, lang voordat er chemische fabrieken waren, was er al “natuurlijke” baking soda. Al in de tijd van de oude Egyptenaren, 3500 jaar voor Christus, werd namelijk een natuurlijke vorm van natriumbicarbonaat gebruikt als zeep.  Gelukkig zijn er nog steeds natuurlijke bronnen van natriumbicarbonaat, die uit de grond worden gehaald met behulp van alleen maar water. Hoe dieper de bron in de grond zit hoe zuiverder de baking soda is.

Voor het schoonmaken van badkamer of toilet gebruik ik de “chemische”, goedkopere variant van baking soda. Voor alle andere toepassingen gebruik ik de zuiverste vorm van baking soda die ik kon vinden voor mijn gezin, uit de diepste lagen van de aarde. Doordat deze gewonnen wordt uit natuurlijk bron zitten er ook essentiële spoorelementen in die goed voor je zijn.

Tip:  Was je fruit met een oplossing van baking soda en water. Uit onderzoek is gebleken dat dit één van de meest effectieve methoden is om residuen van pesticiden te verwijderen.