Baking soda: natuurlijk of niet?

Ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout

Baking soda heeft vele toepassingen. Mede vanwege zijn mild schurende en schimmeldodende eigenschap wordt het gebruikt als schoonmaakmiddel , vooral door mensen die milieubewust willen schoonmaken. Daarnaast is het ook terug te vinden in (biologische) verzorgingsproducten zoals tandpasta en wordt het gebruikt als een alternatief voor gist in muffins en cake.

Maar is baking soda wel zo veilig en natuurlijk zoals vele gezondheidsblogs op internet ons willen doen geloven?

De baking soda die in de meeste winkels wordt verkocht is in de meeste gevallen geen natuurlijk gewonnen product.  Ruim een kwart van de baking soda die op de wereld wordt verhandeld, komt uit Wyoming (USA) waar het, middels een chemisch proces, wordt gewonnen uit zogenaamde trona erts. Daarnaast is het goed mogelijk dat je baking soda in de kast hebt staan die wordt gemaakt in een chemische fabriek middels het eveneens chemische Solvay proces.  Hoe veilig deze baking soda’s zijn hangt onder andere af van de zuiverheid van de gebruikte grondstoffen en of er bijproducten ontstaan tijdens de chemische omzettingen.

Vroeger, lang voordat er chemische fabrieken waren, was er al “natuurlijke” baking soda, die rechtstreeks uit de grond kwam. Al in de tijd van de oude Egyptenaren, 3500 jaar voor Christus, werd een natuurlijke vorm van natriumbicarbonaat gebruikt als zeep.  Gelukkig zijn er nog steeds natuurlijke bronnen van natriumbicarbonaat zoals Nahcolite.

Voor het schoonmaken van badkamer of toilet gebruik ik de baking soda die overal verkrijgbaar is. Voor alle andere toepassingen, zoals het verwijderen van bestrijdingsmiddelen van groente en fruit gebruik ik de meest zuivere vorm van Nahcolite, die diep uit de grond komt en enkel met water wordt gewonnen.

De meest zuivere vorm van Nahcolite is hier verkrijgbaar >>