Formaldehyde (1)

Kleurloos, toxisch gas dat zich onder andere in gordijnen, meubels, vloerbedekking en plaatmateriaal bevindt

We hadden net onze zolder verbouwd met behulp van MDF platen toen ik een link zag tussen de ziekte van mijn zoon en schadelijke stoffen. Alles eruit halen en vervangen door massief hout was bijna ondoenlijk en erg kostbaar.

De oplossing bleek eenvoudig: de uitstoot van formaldehyde in plaatmateriaal kun je enorm beperken door het twee keer te schilderen met grondverf op terpentine basis. Water gedragen grondverf kun je hier helaas niet voor gebruiken maar je kunt eventueel het plaatmateriaal wel aflakken met water gedragen verf.  Wat je vooral niet moet vergeten is om de kopse kanten te schilderen, anders kan de formaldehyde alsnog uit het plaatmateriaal lekken.

Ook in de grondverf op terpentine basis zitten zogenaamde vluchtige organische stoffen maar deze vervliegen relatief snel tijdens het uitharden van de verf.  Daarbij blijft het wel belangrijk om de ruimte, niet alleen tijdens het schilderen maar vrijwel continu, te ventileren zodat de vrijgekomen formaldehyde naar buiten kan.

Formaldehyde komt niet alleen voor in plaatmateriaal. Behalve dat het ook in de natuur voorkomt zit het onder andere in (nieuwe) kleding, cosmetica, desinfecteer- en conserveringsmiddelen en vele andere producten (al dan niet onder andere benamingen). En daarin schuilt juist het probleem van formaldehyde: de stapelingsfactor.  Omdat het bijna overal inzit, krijgen we er veel te veel van binnen en dat levert luchtwegproblemen, irritaties van de huid en andere overgevoeligheden op.

Door de tijd heen verzamelde ik allerlei informatie, vooral uit wetenschappelijke onderzoeken, over hoe je de blootstelling aan formaldehyde zoveel mogelijk kunt beperken, zonder grote kosten of extreme handelingen.  Vandaar de (1) achter de titel. Het onderwerp zal vaker terugkomen in de kennisbank.

Tip: koop tweedehands meubelen. Je hebt grote kans dat de formaldehyde hier al uit verdwenen is.