de huid, belangrijke schakel van een gezond lichaam

Je huid weegt 15 tot 20 kg en is je grootste ontgiftingsorgaan

Voeding, de lucht, dagelijkse producten… veel is bekend over schadelijke stoffen in onze omgeving. Vaak wordt echter onderschat hoe wij ons lichaam belasten met schadelijke stoffen die bijvoorbeeld in verzorgingsproducten voor gezicht en lichaam zitten.

De reden waarom de huid zo belangrijk is voor de gezondheid van je lichaam is tweeledig. De huid is als een winterjas die beschermt tegen virussen en bacteriën. Maar besef je wel dat de huid semi-doorlaatbaar is. Dit houdt in dat je lichaam enerzijds essentiële bouwstoffen opneemt via de huid en dat je kunt ontgiften door ‘het’ uit te zweten. Anderzijds dringen via de huid helaas ook schadelijke stoffen je lichaam binnen.

Niet alle stoffen worden opgenomen. De opname is mede afhankelijk van de grootte van de moleculen en de oplosbaarheid van de chemicaliën. Als mensen dit moeilijk kunnen geloven, vertel ik wel eens over een nicotinepleister waardoor nicotine via de huid in je bloed terechtkomt.

Als schadelijke stoffen je huidbarrière voorbij zijn, komen ze direct in je bloedstroom terecht. Je lichaam is dan weerloos en heeft geen enkele bescherming meer. Daarom is het zo belangrijk dat je geen huidverzorging op je huid smeert met belastende stoffen zoals metaaloxides en carcinogene  bewaarmiddelen. De fabrikant is verplicht om alle ingrediënten te vermelden; dit is de zogenaamde INCI lijst op de verpakking. Maar dat geldt niet voor hulpstoffen zoals toxische chemicaliën die worden gebruikt om van nature gezonde ingrediënten bijvoorbeeld te ontkleuren of beter smeerbaar te maken. Ook in biologische, natuurlijke cosmetica kunnen schadelijke stoffen zitten. ‘Natuurlijk’ wil niet altijd zeggen dat het beter is.

Maar als je, net als ik, overdag toch graag een beetje mascara of oogpotlood gebruikt, zorg er dan in ieder geval voor dat je je huid goed reinigt voordat je gaat slapen. Want ‘s nachts is namelijk het moment waarop het lichaam zich ontdoet van schadelijke stoffen, vooral door in een ontspannen toestand langdurig te zweten. En dan wil je de huid juist niet belasten.