Schimmelnagels (1)

In de volksmond worden schimmelnagels (ten onrechte) kalknagels genoemd

Wat is dit een nare aandoening zeg! Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik er last van en sindsdien heb ik van alles geprobeerd om er vanaf te komen, van alternatieve middeltjes, langdurige pillenkuren via de huisarts tot dure laserbehandelingen. Niets hielp. Integendeel, het werd door de jaren heen alsmaar erger.

Uiteindelijk heb ik weer prachtig glanzende nagels. Mijn nagels zijn nu mooier dan ze ooit zijn geweest en als ik goed mijn best doe hebben ze van die mooie, witte randjes. Eerlijk gezegd durf ik dit verhaal nu pas te vertellen omdat ik me er erg voor geschaamd heb. De komende 3 artikelen zal ik vertellen wat mijn aanpak was en beantwoord ik de volgende vragen. Wat zijn schimmelnagels? (als je het probleem wilt aanpakken moet je het begrijpen). Hoe pak je de schimmel aan? (dit is een essentiële stap maar was bij mij niet afdoende) Hoe remineraliseer je je nagels? De laatste vraag zal ik eerst nader toelichten.

Het is een illusie dat je schimmels uit je omgeving kunt weren. Op je huid, in de badkamer, in de lucht, schimmels zijn overal aanwezig. Alhoewel je niet kunt voorkomen dat je in aanraking komt met schimmels, kun je wel voorkomen dat ze te gemakkelijk binnendringen in je nagels. De meeste oppervlakkige schimmels vestigen zich namelijk niet of heel moeilijk in een nagel die gezond (=keihard) is. Zelden wordt bij schimmelnagels de remineralisatie van de nagels aangepakt. En dat was in mijn geval een onderdeel van de oplossing.

Wat zijn schimmelnagels?

Die ontstaan wanneer een schimmel binnendringt (mycose) in een nagel (onycho). Onder oppervlakkige schimmelinfecties is onychomycose verreweg de moeilijkste om te genezen. Factoren die volgens onderzoek een rol spelen bij de ontwikkeling van onychomycose zijn onder andere hogere leeftijd, diabetes en slechte doorbloeding, problemen met het immuunsysteem en medicijngebruik. Mannen hebben tot drie keer meer kans op onychomycose dan vrouwen, hoewel de redenen hiervoor niet duidelijk aanwijsbaar zijn. Onychomycose komt veel minder voor in tropische klimaten. Het is volgens onderzoek niet met zekerheid te zeggen waardoor dit komt maar onderzoekers vermoeden dat dichte schoenen een rol spelen bij schimmelontwikkeling.

Onderzoek wees ook uit dat een schimmelinfectie eerder ontstaat in een traumanagel. Een traumanagel (dit is een nagel die je bijvoorbeeld heel hard gestoten hebt) heeft een beschadigd voetbed waardoor de nagel vaak broos en abnormaal is. Een traumanagel valt trouwens wel onder de noemer ‘kalknagel’ maar dit terzijde.

Onderzoek wees dus uit dat een schimmel zich gemakkelijker kan vestigen in een broze nagel. In de volgende column vertel ik over hoe je de schimmel het beste kunt aanpakken. >>