schimmelnagels (2)

Hoe pak je de schimmels aan?

Er zijn vele websites die alternatieve middelen tegen schimmelinfecties aanbevelen. Voorbeelden van dit soort middelen zijn groene zeep, theeboom olie en appelciderazijn. Bij mij werkten ze niet afdoende of irriteerden de huid en de nagels na een tijdje. Uiteindelijk werkte bij mij een reguliere antischimmelcrème (met clotrimazol) van de drogist het beste.

Antischimmelcrèmes hebben een zwakke werkzaamheid omdat de werkzame stof moeilijk kan doordringen door de nagelplaat naar het nagelbed waar de schimmelinfectie zich bevindt. Antischimmelpillen zijn sterker werkzaam maar die zijn nogal belastend voor de lever. Gebruik je een crème dan is het daarom van belang dat je je nagels goed (plat) laat vijlen door een pedicure. Je kunt natuurlijk ook zelf je nagels vijlen maar zorg er dan wel voor dat je de vijl zeer goed ontsmet.
Naast dat ik mijn nagels een paar keer per dag insmeerde met een antischimmelcrème, behandelde ik mijn schoenen met een anti-schimmelpoeder en ontsmette ik het voeteneinde van het matras met Dettol (die voor de huid).

Binnenshuis liep ik op slippers. Men vermoedde al langer dat nagelinfecties vaak worden verspreid door nauw contact met familieleden. Dit werd bevestigd door recent onderzoek dat uitwees dat personen binnen hetzelfde huishouden besmet waren met dezelfde soort schimmel. Daarom is het beter om niet op blote voeten te lopen als je bezig bent met het bestrijden van je schimmelnagels.

Een schimmelinfectie is trouwens niet alleen een probleem van je nagels maar van je gehele lichaam. Daarom is het belangrijk om gezond te eten zodat je lichaam beter weerbaar wordt tegen schimmels. Hierbij geloof ik niet in extremen. Volledig suikervrij of koolhydraatvrij eten is niet nodig en ook niet of nauwelijks vol te houden. Je kunt al veel gezonder eten door bijvoorbeeld een broodmaaltijd in de ochtend te vervangen door yoghurt met havermuesli en in de middag door een salade of een gevulde groentesoep. ’s Avonds kun je dan bijvoorbeeld wel gewoon lekker pasta of aardappelen eten. Gezonde voeding met veel groentes geeft je immuunsysteem een boost en remineraliseert je lichaam. En over ‘remineraliseren’ ga ik het hebben in de volgende en derde column over schimmelnagels. Want dit laatste gaf de doorslag in mijn strijd tegen schimmelnagels >>