Schimmelnagels (3)

Hoe remineraliseer je je nagels?

In de vorige column schreef ik hoe ik de schimmel bestreed. Naar mijn mening moet je de schimmelgroei zoveel mogelijk beperken terwijl je je lichaam en daarmee je nagels remineraliseert (gezonder en harder maakt) zodat de schimmel uiteindelijk niet meer kan binnendringen. Dit laatste bracht voor mij de definitieve oplossing tegen schimmelnagels.
Mineralen zoals magnesium en calcium zijn essentieel voor een gezond lichaam. Toen mijn zoon ziek was, schreven vooral orthomoleculair artsen allerlei soorten minerale voedingssupplementen voor. Vele jaren slikte hij supplementen zonder merkbaar resultaat. Omdat ik zelf vermoed dat een gezond lichaam ziek kan worden door een tekort aan mineralen – dit tekort kan door allerlei redenen ontstaan – verdiepte ik me in deze materie. Na het lezen van vele onderzoeken ben ik van mening dat je enkel je lichaam goed kan mineraliseren via voeding en via de huid en niet met supplementen*.
Minerale supplementen zijn in verreweg de meeste gevallen geïsoleerde mineralen. Volgens wetenschappelijk onderzoek neem je geïsoleerde minderalen minder goed op omdat ze geen of weinig natuurlijke spoorelementen bevatten. Zo neem je bijvoorbeeld door het eten van eierschalen beter calcium op dan door het slikken van een pil met geïsoleerde calcium. Dit komt door de vele spoorelementen die van nature in eierschalen zitten. De natuur laat zich niet vangen in een pil.
Mineraliseren van de huid doe je volgens PUUUR het beste middels een bad met zuivere, onbewerkte mineralen. Nou denk je misschien: wat een onzin, mineralen kun je niet opnemen via de huid. Maar wat zegt de wetenschap hierover? Een goed voorbeeld hiervan is een onderzoek naar de effecten van baden in dode zeezout. Daaruit bleek een duidelijke stijging van de gehaltes van diverse mineralen zoals magnesium, calcium en zink in het bloed. Ook van jodium in zeewier en mineralen uit een thermaal bad (in Iran) is bewezen dat ze zeer goed worden opgenomen via de huid.
Het is van belang dat de mineralen van rijke bronnen komen die niet verontreinigd zijn. Dat zijn meestal eeuwenoude opgedroogde bronnen die zich diep onder de grond bevinden. Daarnaast is het van belang dat de mineralen zonder chemicaliën worden gewonnen en niet bewerkt of verhit worden zoals dat bijvoorbeeld bij magnesiumvlokken het geval is.
Remineraliseren via voeding en voetbaden is een langdurig proces. Want net zoveel als je lichaam is gedemineraliseerd moet het ook weer remineraliseren. Maar het kan mooie bijwerkingen hebben: naast gezonde nagels ben ik van een koukleum geworden tot iemand die het meestal juist als laatste koud heeft en zelden of nooit nog last heeft van koude voeten.
* een uitzondering hierop is PUUUR MINERAL SALT